laupäev, veebruar 10, 2007

Eestlaste alkoholi tarbimisest - kainemalt

Olen juba nii nädal mõelnud, et kirjutaks alkoholi hüsteeriast, mis meedia vahendusel nagu iseenesest suht perioodiliselt tekib. Viimane taoline ring saavutas vist enda haripunkti eelmise nädala keskel, kui Postimehes ilmus artikkel Eestlased tahavad karmimat alkoholipoliitikat, mille peamine sõnum oli, et kui eestlaselt küsida, kas ta joob liiga palju, siis enda kohta arvab, et pigem mitte samas kui teiste kohta arvab, et pigem liiga palju.

Artiklis viidati ühele Konjuktuuriinstituudi uurimustele, mille kohaselt toodetakse Eestis alkoholi järjest rohkem ja teisele, mille kohaselt eestlaste arvates peaks alkoholipoliitika olema karmim (PDF kokkuvõtte).

Mina oleks seal tahtnud näha veel kolmandat uurimust, mis aitaks meie olukorda mõnevõrra perspektiivi panna. Nimelt on Konjuktuuriinstituut teinud uurimuse ka turistide alkoholi ostude kohta (PDF), kust selgub, et iga aasta külastab Eestit pea kolm korda rohkem inimesi kui Eestis on üldse elanikke (umbes 4,3 miljonit) ja nende ostetud alkohol vähendab puhta alkoholi tarbimist keskmise eestlase kohta vähemalt 3,5 liitri jagu. Kuna uurimuses antud hinnangud on üpris kaudsed, siis kaldun arvama, et see number võib ulatuda isegi 5 liitrini.

Erinevate meedias ilmunud hinnangute kohaselt (kiire googledamise tulemus) joob keskmine eestlane aastas 13-15l puhast alkoholi aastas. Samas näitavad natuke ametlikumad allikad nagu British Heart Foundation ja European Commission Health Consumer Protection directorate (PDF), et meie alkoholi tarbimine on isegi Euroopa keskmisest (2003 - 10,7 liitrit) madalam olles umbes 10 ja 9 liitri vahel.

Kindlasti saab suuremast ja märksa hirmutavamast numbrist lahutada turistide alkoholi tarbimise, mis moodustab seega ligi kolmandiku keskmise eestlase puhta alkoholi tarbimise kogusest. EU numbritest isegi 3 liitrit lahutades satume aga väga tublide sekka, kellel pole põhjust enda napsutamisharjumusi häbeneda.

Igal juhul paanikaks ei näi meil nüüd küll mingit põhjust olevat nagu ka alkoholipoliitika oluliseks karmistamiseks, mis sisuliselt tähendaks ühte suuremat keeldude lainet. Ei saa kohe mitte sellist lähenemist toetada ega heaks kiita ilma uurimuseta, kuhu on turistide alkoholi tarbimine selgelt sisse toodud.

Kuhu siis tõde jääb...või vähemalt tõenäolisem stsenaarium?

Üks võimalus alkoholipoliitika jätkuvaks esile tõstmiseks võib olla meie väike rahva, mille tõttu on igal eestlasel vähemalt üks tuttav, kes joob päris korralikult - tõenäoliselt päris mitme inimese eest - ning kellel tõesti oleks abi vaja.

Kui küsitlusi vaadata, siis võttes arvesse, et alkoholi tarbimine on pigem pahe, siis on inimestel kalduvus küsitluse ajal ennast pahest distantseerida ja anda enda alkoholi tarbimisele tagasihoidlikum hinnang anda kui teiste omale - isegi kui tegelikult ei pruugi tarbitavad kogused sugugi lahku minna.

Poliitilise teemana on aga alkoholi ja selle reklaami keelustamine alati atraktiivsed, sest saab apelleerida lastele, vaestele mõtlemisvõimetutele ja alkoholi ahvatlevasse kütketesse sattunud lastele, keda kõik need õhtused reklaamid jooma ajavad. Kes see siis ei tahaks lapsi kaitsta? Poliitikute jaoks suht lollikindel teema - oled alkoholipoliitika karmistamise poolt ja kohe oled parem inimene.

Mina kaldun arvama, et Eestis pole alkoholitarbimine elaniku kohta sugugi kõrge võrreldes teiste Euroopa riikidega ja valimiste eel ei tasu alkoholipoliitikale rajatud kampaaniaid eriti tõsiselt võtta, sest tegu on pigem pseudoprobleemiga.

Vastupidiseid arvamusi ootan huviga kommentaarides.

Sildid: , ,

5 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

asiatiche masturbate nella camera
sentimento morsicate
orientali transessuali
gradito infermiera doppio penetrazione
strip amatoriale
gays
ragazze pompino in stagno
autoreggenti amatoriale
love bionde dildo
bionde grossi seni
gioco selen sex files
desiderare asiatiche prostituta
fighette prostituta nell appartamento
troie negre
bollente lesbiche amore
likeable fighette sesso
strano sex
stupefacente figlia
video di orsi pelosi esibizionisti
all orgasmo
good looking soldato anale fotti
pauroso ragazze figa fotti
stravagantemente roulotte
assurdo asiatiche ass to mouth
bollente lesbiche amore
traduzioni di versioni latine
cecoslovacche cielo
foto di vecchie che scopano
le tette piu belle
amiable amatoriali strip
donna che scopano cavallo
mia zia
sorelle masturbate
tettone giganti
bello superpoppe urinate
ragazze pompino in stagno
foto mignotte in sex in minigonna
si sfiora sex te
sex hardcore
veline lesbiche
vagine anziane pelose naturali sex
eva robins foto sex
cutie lesbiche ass to mouth
famoso fighette gruppo
divino amatoriali azione
famoso fighetta inculate
strip amatoriale
celeste asiatiche prostituta
debole infermiera azione
spavaldo doppio

11. veebruar 2007, kell 11:04  
Blogger KyKu said...

Kuna ma ise ei ole neid uuringuid lugenud, siis küsiksin, et kas nii ei või olla, et EU uuringus on ikkagi ainult eestlaste joodavad kogused ja väljaviidavad hinnangulised alko kogused on sealt juba maha arvatud.

Ma ütlen kohe ausalt välja, et mina olen alkopoliitika karmistamise poolt. Iseasi, milliste vahenddega.

Asi on lihtsalt selles, et kuigi keelud-käsud ei pruugi alati nii lihtsalt toimida ja muutma peaks hoopis alkotarbimiskultuuri, siis kuidas sa seda kultuuri ikka muudad, kui igal peol kakerdavad ringi purupurjus "tegijad" ning ülejäänud kontingent on niivõrd napsune, et ei saa aru, et selline käitumine ei ole ei ilus, normaalne, ega mõistlik. Ühesõnaga, mina ka muretsen tatiste ninadea noorte pärast :-) Olgem ausad, vähesed neist suudavad teatud ringkondades levivale survele vastu panna. Tegelikult see teema nõuab palju pikemat lahtikirjutamist.

11. veebruar 2007, kell 15:07  
Blogger Jüri Saar said...

"Kuna ma ise ei ole neid uuringuid lugenud, siis küsiksin, et kas nii ei või olla, et EU uuringus on ikkagi ainult eestlaste joodavad kogused ja väljaviidavad hinnangulised alko kogused on sealt juba maha arvatud."

Võimalik, kuid turistide alkoholi tarbimist on keeruline mõõta ja EL'i statistika ulatub kaugemale kui eestlased seda mõõtnud on samas kui väljast seda hinnanguliselt arvestada on problemaatiline, sest arvesse peab võtma nii turistide hulka ja nende poolt tarbitavat/kaasa ostetavat alkohol kui riigi rahvaarvu.

Lisaks on tabelis "per capita" numbrid.

Ja isegi kui uuringust on turistide joodavad kogused välja arvatud jääme Euroopa-25 (veel rohkem Euroopa-15) keskmisest alla ning mingit põhjust karmimaks poliitikaks ei ole.

11. veebruar 2007, kell 19:21  
Anonymous Anonüümne said...

1. Leian, et alkoholi tarbimine Eesti Vabariigis võiks olla märksa väiksem, kui praegu on.
2. Igasugune keelamine vähendab alkoholi tarbimist ainult ajutiselt -hiljem võib keelamise mõju olla isegi vastupidine!
3. Alkoholi tarbimist on võimalik vähendada inimeste teadlikkuse tõstmisega.
4. Statistika on mitmeti mõistetav. Kahjuks kasutatakse seda omakasupüüdlikel eesmärkidel.
5. Kunagi ei tasu 100% uskuda poliitikute juttu, eriti aga enne valimisi!

11. veebruar 2007, kell 22:19  
Anonymous Anonüümne said...

1. Leian, et alkoholi tarbimine Eesti Vabariigis võiks olla märksa väiksem, kui praegu on.
2. Igasugune keelamine vähendab alkoholi tarbimist ainult ajutiselt -hiljem võib keelamise mõju olla isegi vastupidine!
3. Alkoholi tarbimist on võimalik vähendada inimeste teadlikkuse tõstmisega.
4. Statistika on mitmeti mõistetav. Kahjuks kasutatakse seda omakasupüüdlikel eesmärkidel.
5. Kunagi ei tasu 100% uskuda poliitikute juttu, eriti aga enne valimisi!

11. veebruar 2007, kell 22:20  

Postita kommentaar

<< Home