teisipäev, jaanuar 16, 2007

Veel üks hea põhjus, miks üle minema elukutselisele kaitseväele

Pealkirjas mainitud head põhjust ei tasu kaugemalt otsida, kui sellest Google Videosse laetud videolõigust ja tänases Päevalehes kommenteerimist leidnud juhtumist.

Kas siin on midagi imestada? Ei.

Kas on üllatav, et artikli kohaselt on selliseid nõmedusi veel teisigi? Ei.

Tegu on täiesti olemusliku ja põhimõttelise sundteenistuse probleemiga.

Kui inimene vastu tahtmist või mingit valikut omamata on sunnitud midagi tegema - kui see ei tulene tema enda vabast tahtest- siis miks peaks see inimene võtma mingit vastutust enda tegude eest?

Miks peaks vastu tahtmist institutsiooni kaasatud inimene seda institutsiooni kuidagi austama või kinni pidama mõnedest elementaarsetest reeglitest, mis on selle institutsiooni jätkuvaks toimimiseks vajalikud?

Hirm ja järelvalve ei saa sundida austust ja tagada distsipliini 24 tundi päevas, 7 päeva nädalas. Varem või hiljem jäävad ka kõige rangemalt kontrollitud järelvalveta ja nüüd on siis sundteenistuse väikesed räpased saladused pinnale kerkinud. Kõige parem on loomulikult see, et tänaseks on tegu endiste ajateenijatega, keda pole isegi võimalik karistada. Kannatab ainult kaitseväe maine, mis oma korda õõnestab elukutseliste kaitseväelaste moraali.

Kui inimesi kohelda infantiilselt, võta neilt võimalus enda elukäiku ise kujundad ja selle käekäigu eest vastutada, siis tulemuseks ongi lapsed, keda peab pidevalt valvama ning kelle kätte relvi ei tohiks üldse anda.

Ma arvan, et pärast seda videolõiku võib jutud sellest, kuidas "kaitsevägi teeb poistest mehed", rahulikult hauda ajada ning mulla peale lükata - tunnistada silmakirjalikuks nõmeduseks, mis ta tegelikult on.

Sundteenistus - sellisena nagu ta täna toimib - õõnestab Eesti julgeolekut samas kui ajateenistuse laiendamisest ei julge tõsiselt võetav poliitika avalikult rääkida.

6 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

Mhm, vaadates liiklusuudistest, milliseid lollusi mõned oma autodega teevad, peaks üle minema ka professionaalsete autojuhtide süsteemile, st iga tola ikka rooli ei istu.

16. jaanuar 2007, kell 13:30  
Anonymous Anonüümne said...

Kui inimene vastu tahtmist või mingit valikut omamata on sunnitud midagi tegema - kui see ei tulene tema enda vabast tahtest- siis miks peaks see inimene võtma mingit vastutust enda tegude eest?

Ma ütleks, et see on väga ohtlik seisukoht. Selle loogika järgi on nii, et kuna inimene ei saa sündides oma kodakondsust valida (on sunnitud valima oma vanemate kodakondsuse), siis puudub tal selle riigi suhtes vastutus oma tegude eest. Seega on sellise loogika kohaselt absoluutselt kõik mõrvad, röövid, vägistamised vms õigustatud.

Profisõjaväe poolt ei ole see mitte mingi argument. Prantsuse võõrleegionis tomub veel hullem.

16. jaanuar 2007, kell 22:48  
Blogger Jüri Saar said...

See ei ole ohtlik seisukoht.

Ükski inimene ei vastuta enda tegude eest abstraktsiooni nimega "riik" ees vaid hoopis teiste inimeste ees. Seadused olid olemas ka ilma riigita ning rajanesid lihtsalt teistele institutsioonidele.

Liberalism tähendab ikkagi vabadust teha kõike, mis ei piira teiste vabadusi ja õigusi.

Prantsuse võõrleegion ei pumpa ka välja stabiilselt mõttevaba propagandat nagu meil sundteenistust pooldavad kodanikud kipuvad tegema a la "ajateenistust teeb poistest mehed".

17. jaanuar 2007, kell 21:58  
Anonymous Anonüümne said...

"Prantsuse võõrleegion ei pumpa ka välja stabiilselt mõttevaba propagandat nagu meil sundteenistust pooldavad kodanikud kipuvad tegema a la "ajateenistust teeb poistest mehed"."

Sul veab, et Prantsuse võõrleegioni propaganda pole sinuni ulatunud. Muidu arvaksid täpselt vastupidi. Võta aga niisama näiteks USA sõjaväe propaganda ja võrdle seda Eesti propagandaga...

20. jaanuar 2007, kell 16:33  
Anonymous Anonüümne said...

... ja üleüldse, kuna Eestis läbib kohustusliku ajateenistuse vaid kõige rohkem kolmandik neist, kes seda peaks tegema, pole Eestis kohustuslikku ajateenistust (sinu sõnaga sundteenistust) sisuliselt olemas. Mida pole olemas, selle vastu pole ka mõtet võidelda. Kutseline sõjavägi on üks teine asi, mida Eestis olemas pole.

Eesti riigikaitset pole olemas. Olgu see siin igaks juhuks selgelt välja öeldud, et asjatut pikka juttu ei tuleks.

21. jaanuar 2007, kell 14:39  
Anonymous Anonüümne said...

penetrazione in figa
piacente ragazze sesso
wwwsborrate
friendly ragazze inculate
invisibile segretaria urinate
allievo merda sul partito
good asiatiche prostituta
anziani
coraggioso amatoriali masturbate
pallido tanga
fantastico fighetta amore
lesbierin
invisibile fighetta doppio penetrazione
likable amatoriali gruppo
caldo desiderio nubile
audace scopata collettiva
le sexe
freddo fighetta dildo
min cul pop
pauroso porno
piedi e solletico
ragazze maledica in anticamera
soldato diteggiatura sulle scale
amabile scolarette urinate
congenial fighetta inculate
audace asiatiche fotti
piu caldo carinissimo vergine
damerino fighette azione
raven riley immagini
osare segretaria anale fotti
nud russa pics
video uniforme de nonnes
le sexe
divertente vergine
troie cubane
piccola inglesi
damerino cameriera fotti
mousey operaio frode
paingate trailer
senette nuda
sesso casalinghe zia nipote
allievo fottilo nella residenza
depilare la vagina
funny infermiera
freddo insensato urinate
attraente orhia a 4
culetti sborrati
succhiare
codardo fighetta doppio penetrazione
fiche sudate

22. jaanuar 2007, kell 01:37  

Postita kommentaar

<< Home