teisipäev, november 08, 2005

Miks mul on probleeme RSS'ile üleminekuga

Ma olen paar korda üritanud kasutada mõnda RSS lugejat, kuid ikka ja jälle kaldun tagasi vana harjumuse juurde bloge Safari või Firefox vahendusele lugeda. Üheks peamiseks põhjuseks näib olevat minu suutmatus loobuda identiteedist, mille annab blogile kujundus: värvid, font, suurus, asetus - mõni kord isegi reklaamid.

Kas tegu on mingi "ajakirja efektiga", kus reklaamid ja kujundus võimaldavad öelda midagi ajakirja professionaalsuse ja seeläbi usaldatavuse kohta?

RSS on tõhus, kuid samas kuidagi kõle, külma ja elutu - isikupära halastamatu röövel. Kirja- ja trükivead torkavad samuti RSS lugejas kuidagi teravamalt silma, kuid vastutulelikus selliseid pisemaid apsakaid andestada näib olevat väiksem kui New York Times'i RSS sööt ei eristu Tädi Maali omast.

Kas kujundusest tingitud emotsiooniraasuke võimaldab andestada trükivigu ja apsakaid lihtsamalt? Kas ma tunnen brauseriga blogi sirvides ennast rohkem külalisena (minejana), kes peab olema tolerantsem võõrustaja vigade suhtes samas kui RSS'iga saabunud problemaatiline postitus (tulija) on nagu tuttav, keda sa poleks kunagi vabatahtlikult koju kutsunud?

Informatsioon kui kommunikatsioon....ja kui kommunikatsioon, siis kui palju orienteerume uuemate ning ajalooliselt ebatraditsiooniliste kommunikeerimisviiside puhul evolutsiooni poolt sisse programmeeritud harjumustest/mallidest suhtlemisel?

Kas RSS on liiga funktsionaalne - mõeldud inimestele, kellele meeldib elada homogeenses info voos, kus silmarõõm on sekundaarne - tähtsusetu? Või on RSS hoopis hea võimalus kentsaka stiiliga bloge (Vabalog?!) mõnevõrra loetavamaks teha?

Kui olulist rolli mängib kujundus blogi juures? Kui kujundusel poleks tähtsust, siis miks üritab ikkagi enamus inimesi enda blogi võimaluse korral ka kujunduslikult teistest eristada?

Kaldun arvama, et kuigi informatsioon, mida blogi kujundus kannab, on minimaalne on ta siiski väärtuslik ning võimaldab üht-teist ka kirjutaja kohta öelda - kui tõsiselt võtab autor blogimist, kas ta kasutab mõnda olemas olevat malli või on kujundusega vaeva näinud? Kuidas on organiseeritud blogroll, arhiiv või reklaamid?

Majandusteaduse üks nüansirikkamaid kontseptsioone on piiripealsus (marginality) - see, et otsuseid tehakse just piirpeal, sageli mõjutatuna teguritest, mis pealiskaudsema analüüsi käigus näivad triviaalsed...tühised. Isegi ainult kuivast akadeemilisest tekstist koosnevate raamatute kaaned on kujundatud, sageli suure hoole ja vaevaga. Miks? Sest isegi raamatu kaanekujundus võib edastada otsuse tegemiseks vajaliku informatsiooni.

Palju küsimusi, kuid kes teab vastuseid?

Lõpetuseks üks konkreetne küsimus: kas on olemas mõni RSS lugeja (ka Mac'ile), mis võtab blogi leheküljelt mõned kujunduselemendid (päis, värvid, font), mille kuvab terve postituse lugemisel ilma samas täielikult brauseriks muutumata?

6 Comments:

Blogger Indrek said...

aga tulirebase 'sage' on minuarvates ju täitsa OK. vatad kui rss'i ja siis kui vaja (tundub huvitavam lugu olema mida lähemalt vaadata) klikkad loole ja saad selle otse lehe kätte kus ta asub. :)

ise väga rahul

8. november 2005, kell 21:59  
Anonymous Anonüümne said...

Ise kasutan RSS'ide lugemiseks hoopiski Mozilla Thunderbirdi.
Olemas on tal just selline variant, et saad valida, kas sulle pealkirjal klikkimisel näidatakse sissekannet nii nagu ta veebis on või hoopis puhta tekstina.

Enne lugesin ise ka bloge otse veebist alati, nüüd olen TB-ga igati ära harjunud. Ja toimib ka Maci all igati kenasti.

9. november 2005, kell 08:50  
Anonymous Anonüümne said...

Tjah, mina ei ole RSS-i sõber just samal põhjusel. Konkreetse veebi kujundus annab identiteedi ja minu jaoks juba harjunud konteksti. Ilma on kuidagi sünteetiline, nagu polikliinik. Haiguslood, haiguslood, haiguslood. Otse blogist lugedes on ikka nagu rohkem inimese nägu.

9. november 2005, kell 09:43  
Blogger Jüri Saar said...

Tänud soovituste eest. Kindlasti vähemalt proovin neid.

10. november 2005, kell 00:31  
Anonymous Anonüümne said...

vabaloog v6iks kah veidi rohkem oma blogi disainile r6hku panna. ;)

tervitades. e

10. november 2005, kell 12:17  
Blogger Jüri Saar said...

Kusjuures täitsa nõus, et Vabalog vajaks samuti kohendamist. Ikkagi bloggeri mall ja võiks natuke sõbralikum olla. Olen tõsiselt mõelnud ka TypePad'ile kolimist ja tõenäoliselt on küsimus rohkem "millal" kui "kas üldse".

10. november 2005, kell 14:57  

Postita kommentaar

<< Home