kolmapäev, november 02, 2005

LHV mured alles algavad...

Itar-tass vahendab AP uudist Estonia Bank, 2 Workers Accused in Scheme:
An Estonia investment bank and two employees made at least $7.8 million by infiltrating a secure Web site operated by Business Wire Inc. to trade on news before it was announced, a government regulator charged in court papers Tuesday.

Lohmus Haavel & Viisemann and two of its employees, Oliver Peek and Kristjan Lepik, had been engaged in the scheme since January, according to a civil complaint filed in U.S. District Court in Manhattan by the Securities and Exchange Commission.
Samas tundub, et see on alles uuringu algus ning nüansse on loos mõnevõrra rohkem kui esialgu paistab. Reuters pakub mõnevõrra põhjalikumat käsitlust sealhulgas:
Business Wire President Cathy Tamraz disputed the SEC allegation, telling Reuters that the SEC statement on the matter contained "blatant inaccuracies" and that "at no time did anyone access confidential Business Wire press releases."

Tamraz said that the hackers saw a "single screen shot of limited client information." A statement from Business Wire said that the compromised information "did not include the content of news releases."
ja
While the SEC complaint does not allege that the defendants saw the complete press releases, "there is no question that their computers were infiltrated," Horowitz said.

"They made investment decisions based on what they were able to glean from Business Wire's secure site," Horowitz said. "Whatever was on that screen shot led them to make a trading decision that was almost always correct. They did it 360 times at least with 200 different companies at least."
Praeguseks on Google News'i otsingut vaadates teema üles võtnud vähemalt 39 väljaannet sealhulgas CNN, Forbes, BusinessWeek ja Salon. Business Wire'i pressiteate leiab siit.

Tundub, et LHV klientidel on probleeme kauplemisega (mis ei pruugi antud juhtumiga seotud olla), kuid Tõnis Haavel on LHV foorumisse postitanud lühikese kommentaari:
LHV Uurimine puudutab vaid üksikuid "LHV Trader" kontosid. Klientidel, kes ei ole kauplemiseks kasutanud confidentsiaalset infot, ei ole põhjust muretsemiseks. Samuti ei ole ei LHV ega LHV fondide varad selle kaasusega seotud ega ohustatud. Täpsem info hommikul. Tõnis Haavel, LHV Partner.
Peeter Marvet viitab kelmuses süüdistatavate härraste kirjutistele Ekspressis ja märgib:
Ja täpselt päev pärast pensionifondide vahetamise võimaluse lõppu, huvitav kas nende SEC kooskõlastas pressiteate meie SECiga?
Ma arvan, et sellel pole enam mingit tähtsust, sest kui ikka LHV töötajad on kelmusega vahele jäänud ja usaldus LHV vastu puudub, siis peab olema ka võimalus pensionifondi vahetada. Pole tähtis, kas sellega on fondid seotud või mitte - LHV juhtkond kas teadis toimuvast ja kui ei teadnud, siis ei oma enda personali tegevusest mingit ülevaadet. Kuidas nad saavad mulle garanteerida, et mõni nende töötajatest midagi sarnast tulevikus ei tee?

Raske uskuda, et LHV maine pärast seda juhtumit tõsiselt ei kannata. Kindlasti saab aga selle juhtumi LHV poolne käsitlus olema huvitav õppetund meediasuhetest ja "damage control"-ist, sest olgem ausad: kui pangal pole usaldust pole neil midagi!

Antud juhtumiga aga eriti intiimselt seotud härrased võivad igasugusele karjäärile panganduses hüvasti öelda.

Mis juhtub järgmiseks? Kui kaua läheb enne kui Peek ja Lepik kinga saavad? Kas LHV tuleb sellest jamast üldse välja? Kui agressiivselt võtab teema üles kohalik meedia?

TÄIENDATUD: Päevaleht esimene...