esmaspäev, mai 16, 2005

Emori küsitluse valimi kallutatusest

Mõned hetked tagasi sai viisakalt ukse tagant minema saadetud keegi Emori töötaja, kes soovis mingi Euroopa Liidu teemalise küsitluse täitmist. Probleemiks oli küsitlusele kuluv aeg. Kuigi ta ise väitis, et aega ei läheks rohkem kui 40 minutit, siis kes küsitlustele on vastanud teab isegi, et harva õnnestub lubatud aja jooksul kõigile küsimustele vastata.

Mõtlikuks ja blogimist väärivaks teeb juhtumi aga tõsiasi, et uuringufirmad soovivad inimestelt tasuta saada midagi, mille eest nad ise hiljem raha sisse kasseerivad. Miks peaks ma enda kallist õhtust vaba aega mingile küsitlusele vastamiseks kulutama?

Küsitlejale sai selgitatud, et kõrval majas elavad mõned pensionäärid, kellel on kindlasti piisavalt aega tema küsitlusele vastata. Ta küll rõhus sellele, et seda maja ei ole välja valitud, kuid ega see küsitlusele vastama ei motiveerinud.

Eriti mõtlikuks teeb selliste tasuta küsitluste puhul tõsiasi, et inimesed, kes väärtustavad enda aega, taolistele küsitlustele ei vasta samas kui need, kellel aega küllaga (ehk aeg on neile odav), vastavad.

Jääb üle küsida, et kes need Emori küsitlustele vastajad siis lõpuks on - pensionärid, kodused ja töötud?

Järgmist Emori küsitlust kavatsen igal juhul märksa kriitilisema pilguga jälgida...aga miks ainult Emori - pole mingit põhjust arvata, et teised sarnaselt ei käitu.

11 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

40 minutit?! ma imestan, et nad üldse kedagi vastama leiavad...

16. mai 2005, kell 23:06  
Blogger petskratt said...

saatsin kah just pühap miski EMORlase naabreid kollitama... sest vaevalt, et tulemus mu osalemisest paraneks.

Kaasa sattus aga miski stat.ee tööuuringu sihtgruppi ning küsitleja saabumisel ilmnes, et tuleb vastata ka minu eest ning et palju siis minu töönädala pikkus on? Oehh tegi kaasa... mispeale küsitleja teatas nopsalt "paneme siis 40 tundi" ja nii ka läks. Tulemus on nähtavasti midagi sellist, millest EPL kirjutab: http://www.epl.ee/artikkel_291972.html

16. mai 2005, kell 23:31  
Blogger Manjana said...

Aga nende küsitlejatele maksavad need turu-uurimise firmad peaaegu sama palju kui Sullegi st. ilmselt ei peks Sa seda summat palga nime vääriliseks.

Nii, et arvestades kaaskodaniku rasket elu ja seda, et ta on kah kõigest töötaja, peaks teda inimlikult kohtlema.

17. mai 2005, kell 10:01  
Anonymous Anonüümne said...

ehh. see on jah tüütu, et tavaliselt tehakse neid nn. omnibuss-uuringuid, kus tegelikult küsitakse kõikvõimalike asjade kohta, mis tellijad nõudnud on ja kõik ühes küsitluses ja siis kulub tunnike ikka. mis tegelikult ON tüütu. okei, nendel on kergem teha ühe suure küsitlusena kõik, aga ma usun, et kui oleksid sellised, milledele kulub 10 minti, oleks kergem vastajaid leida. siis aga peaksid nad jälle küsitlejatele rohkem maksma onju..
aga see on ka vale suhtumine, et 'vaevalt et tulemus mu osalemisest paraneks'. kindlasti paraneks, kui sellist suhtumist vähem oleks ;)

pilleriin

17. mai 2005, kell 11:19  
Anonymous Anonüümne said...

Nojah, mina näiteks võtsin vaevaks ja vastasin Emori küsitlejale. Aega ei võtnud see enam kui pool tundi ja kuna ma sama ajal köögis tegutsesin, siis ei läinud ka minu aeg raisku.
Arvatavasti olen naiivne, aga arvan, et ka üks hääl võib midagi muuta. Miks ma muidu siis valmistelgi käin?

trini

17. mai 2005, kell 11:34  
Anonymous Anonüümne said...

Samas on need küsitlejad tasustatud tükitöö alusel. Küllap varsti tingib turg nõude kus tuleb hakata otse või kaude maksma ka küsitletavale.
Meie peres (täpsemalt pereemas) tekitas tõsise tragöödia uuringufirma hinnang pere suurusele: meiega koos elavad 18 ja 19 a. vanused lapsed ei läinud arvesse, kirja pandi "N talus elab kolmeliikmeline perekond"

17. mai 2005, kell 19:28  
Anonymous Anonüümne said...

Noh, seda, et kõikidest kanalitest vabalog küsitluste vastu astub, ei oleks küll oodanud. Kõigepealt on siin loogiline rida: mulle küsitlused ei meeldi ->mina neile ei vasta -> küsitlused ei ole usaldusväärsed. Mis on umbes sama loogiline kui et internet mulle ei meeldi -> mina seda ei kasuta -> järelikult pole sellest midagi kasu. Selleks, et EMOR saaks oma küsitlusi müüa, peab ta ikka tagama oma valimi pädevuse ja selle, et nende küsitluste tulemustega ka midagi teha oleks, muidu neid ju ei ostetaks. Seega ei usu, et küsitleja valimiga niimoodi manipuleerida tohib.

Teiseks eeldaks, et vabalog - kes propageerib ju argumenteeritud ja seega ikkagi faktidelö phinevat diskussiooni - võiks ju mõista, et teaduslikul meetodil põhinev sotsioloogiline uuring on pika puuga kõige pädevam viis, kuidas ühiskonnast mingit tõele vastavat infot kätte saada. Mille põhjal siis muidu otsustajaqd oma otsuseid peaksid tegema? Kõhutunde?

19. mai 2005, kell 10:39  
Blogger Jüri Saar said...

Tellis, ma soovitan veel kord postitus läbi lugeda ja seekord pöörata tähelepanu ka kirjutatule.

19. mai 2005, kell 13:00  
Anonymous Anonüümne said...

Sul pole eriti palju m6istust, sa ei tea mida teha, sa t6esti ei tea, ja siis sa hakkad blogima. Sa ei m6tiskle selle
yle eriti ja kas see polegi mitte 6ige? Aga valed hakkavad alles sealtmaalt kuis a kirjutad enda blogi et v22rtustad
aega k6rgelt, aga samas, see et sa kuskil netis m6ttetut juttu blogid regulaarselt r22gib juba sul v22rtustamisele vastu.
Paistad lollina v2lja, parem oleks siis juba olnud vait olla?

19. mai 2005, kell 15:32  
Blogger John Doe said...

Njah, kui kujutada ette olukorda, kus turu-uuringute firmade tegevus äärmiselt tulus ja nad sul pidevalt ukse taga käivad, siis ega ei sooviks küll kogu oma aega küsitlustele vastates veeta.

Ja kui tegemist on turu-uurijalt tellitud küsitlusega või kavatseb turu-uurija seda tasu eest müüa, siis tõepoolest, miks peaksid na d minu arvelt kasumit teenima. Las tellija maksab siis kinni ka minu tasu.
Samas tõenäoliselt igasugu tasu korral leidub neid, kelle jaoks tasu pole piisav.

Kuid mis puudutab tulemuste kallutatust, siis see teema on minu nägemust mööda keerukam.
Esiteks pole teada, kas kõik need, kes oma aega väärtustavad ka küsitlusest keelduvad.
Teiseks kuidas jagunevad keeldujad vanuseliste, sissetulekute ja muude gruppide suhtes
Kolmandaks pole teada, kas antud küsitluse erinevate arvamusgruppide ja küsitlusest keeldujate vahel on korrelatsioon või mitte.
Neljandaks, ilmselt otsiti sinu asemele samaväärne osaline (ma muidugi ei tea kuidas nad oma valimit koostavad, aga usun, et seal mingi süsteem ometigi peab olema), kes ära seebitati.
Viiendaks, kui küsitlused on tugevalt viltu, siis varem või hiljem saab see arusaadavaks ning too turu-uuringu firma läheb pankrotti ning asemele tulevad ettevõtted, mis suudavad täpsemaid tulemusi produtseerida.

19. mai 2005, kell 16:24  
Blogger Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

Я Мэвис Калос, представитель Aiicco страховой PLC, мы выдаем кредит на индивидуальных различий с доверием и чести. мы даем кредит по ставке 2%. если вы заинтересованы любезно связаться с нами по этой электронной почты компании: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) в настоящее время приступить с кредита документа о передаче ок. если вам нужно кредит создать компанию или школу, Вы очень добро пожаловать в Aiicco страховой ПЛК. Вы также можете связаться с нами по этой электронной почте: (amaah.credit.offer@gmail.com). мы можем перечислить любую сумму вы запросили для до недели.

14. jaanuar 2015, kell 20:10  

Postita kommentaar

<< Home