esmaspäev, mai 09, 2005

Televisioon ja globaliseeruv maailm

Olen viimasel ajal märganud, et vaatan üha vähem ja vähem televiisorit.

Ühelt poolt on tegu sisulise muudatusega, kus näiteks BBC või CNN vaatamisel asemel loen nende värskemaid uudiseid internetist või otsin midagi detailsemat juba blogidest - olgu see siis kommentaar või põhjalikum analüüs toimunust.

Teiselt poolt on internet võimalikuks teinud endale iseseisvalt sobivat meelelahtutust leida. Selle asemel, et passiivselt lasta endale igasugu jura ette serveerida, otsin aktiivselt endale meelepärast.

Igale vähegi interneti rohkem kasutavale inimesel on teada kohalikud FTP serverid (praeguse seisuga vist neli Tallinnas), mis kubisevad filmidest ja vahel isegi populaarsemate seriaalide värsketest osadest.

Kui filmi vaatamine kinos on veel õigustatud (Sin City või Star Wars kinos on midagi hoopis muud kui film isegi 21" LCD'l), siis mõne seriaali vaatamiseks ei ole Eestis mingit muud võimalust peale osade allalaadimise interetist, sest neid lihtsalt ei näidata. Mõnede seriaalide jaoks pole siin turgu (Enterprise, Battlestar Galactica, Carnivalé, Doctor Who, Family Guy), teisi näidatakse aga mõni kord aastate pikkuse hilinemisega (Sopranos, The Shield, Simpson, Oz, 24), kui mujal on samad osad ammu nähtud.

Miks peakski globaliseeruvas maailmas piirduma kohalike võimalustega? TiVo-d ja BitTorrent on võimaldanud ülejäänud maailmal (mis loomulikult varustatud piisavalt hea internetiühendusega) osa saada kõige värskematest seriaalidest, kõige uuematest osadest - vahel kõigest mõnetunnise hilinemisega.

Vaatajat ei huvita, kuidas levitajad on piirkonnad omavahel ära jaganud või et seal kehtivad mingid arhailised ajast ja arust reeglid. Filmilevitajad on sellest vaikselt aru saanud ja need filmid, mis Eestisse jõuavad jõuavad siia enne kui nad DVD'l välja lastakse. Menufilmide puhul ei ole enam sugugi ebatavaline üheaegne ülemaailmne esilinastus, mis tõenäoliselt vähemalt osaliselt tingitud soovist piraatlust takistada.

Loomulikult ei kasuta BitTorrenti võimalusi ainult mõned üksikud eestlased vaid tuhanded inimesed üle maailma, eriti aga USAs. Digitaalse faili eelised ei ole seriaali tarbijale jäänud märkamatuks. Võimalus vaadata seriaali ilma reklaamideta, sulle sobival ajal, sulle sobival riistvaral on ahvatlev, kuid murelike tagajärgedega seriaalide tegijate jaoks, kes ei pea paljuks enda muredega isegi vaatajate poole pöörduda:
The illegal downloading of episodes has been a part of some Europeans over the years, getting a chance to see shows like "Star Trek: Enterprise" and "Smallville" at the same time Americans do. But with Sky One winning the rights to air the American series "Battlestar Galactica" first, it seems that Americans are the ones downloading episodes ... and producers of the show want it to stop.

"It's come to our attention that many of you out there are so eager to see our show that you've decided to jump the line and get the episodes via the Internet ahead of everyone patiently waiting in the U.S. and Canada for the show to premiere in January," said executive producers Ronald D. Moore and David Eick in a release published on the Sci-Fi Channel message boards. "First of all, we're flattered and happy that you're so excited to see the new season of 'Battlestar Galactica' and appreciate the support. However, beyond the fact that getting episodes over the Internet is illegal, it's also potentially very damaging to the show itself."
Vähemalt osa Star Treki fänne näeb BitTorrentit ka Enterprise'i madalate vaatajanumbrite taga, mille kulminatsiooniks oli seriaali lõpetamine. Konkreetseid numbreid ei näi kellelgi olevat ja isegi arvamustega ollakse ettevaatlikud, kuid siiski arvatakse.

Miks, selgub aga homme.

Stay tuned!

TÄIENDATUD: Teine osa "TV triloogiast" on üleval.

3 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

mina vaatan soomet. rahul.

10. mai 2005, kell 00:25  
Blogger Geily said...

Ainult Eesti kesksena ei saagi enam tänapäeval hakkama. Fakt on see, et Eesti ajalehtedele meeldib närida vaid eestikeskseid teemasi ning see mis toimub välisilmas saab vaid vähest kajastamist.

Seega iga inimene, kes vähegi soovib teada, et mis tegelikult toimumas on peab lugema, kas Economisti, surfama kõvasti interentis ja kiikama CNNi.

Millegipärast jääb ka tunne et enamus tõeliselt huvitavaid seriaale eestisse ikkagi ei jõua (näeb enamasti vaid mehhiko crapi), kuna maksavd liiga palju.

Minu arust on ka tobe kohe kõiki asju keelama hakata. Osa infot peabki levima tasuta.

12. mai 2005, kell 12:59  
Blogger Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

Я Мэвис Калос, представитель Aiicco страховой PLC, мы выдаем кредит на индивидуальных различий с доверием и чести. мы даем кредит по ставке 2%. если вы заинтересованы любезно связаться с нами по этой электронной почты компании: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) в настоящее время приступить с кредита документа о передаче ок. если вам нужно кредит создать компанию или школу, Вы очень добро пожаловать в Aiicco страховой ПЛК. Вы также можете связаться с нами по этой электронной почте: (amaah.credit.offer@gmail.com). мы можем перечислить любую сумму вы запросили для до недели.

14. jaanuar 2015, kell 20:12  

Postita kommentaar

<< Home