neljapäev, november 18, 2004

Kyoto negatiivsetest mõjudest

Kuna ma jagan arvamust, et Kyoto protokoll on lõpp-kokkuvõttes pigem kahjulik kui kasulik inimkonnale tervikuna, siis toon jätkuvalt välja ka KP vastaseid argumente, mis leidnud kajastamist suuremates väljaannetes.

Hiljuti ratifitseeris KP Venemaa, kuid seda peamiselt poliitilistel põhjustel, millest kõige selgem oli Euroopa Liidu surve. Eurooplased kasutasid oskuslikult ära venelaste soovi saada WTO liikmeks ja enda toetuse saamiseks pigistasid Putinist Kyoto protokolli ratifitseerimise välja. Võite isegi arvata, kui vaimustatud venelased väljapressimisest olid ja seetõttu ei tohiks erilise üllatusena tulla 15. novembril Financial Times'is ilmunud (terviktekst) Putini nõuniku, Andrei Illirianov'i, arvamuslugu, mis toob välja sellised seigad nagu:
In the past, Earth's climate was warmer, the global temperature rose faster, sea level was higher, floods were more severe, droughts lasted longer and hurricanes were more devastating than they were in the 20th century. Even during Roman and medieval "climatic optimums", when virtually no fossil fuels were burned, temperatures were higher than today. Climate change is real, but it is caused by forces of nature, not of humankind.

Kyoto harms ecology and health. Propaganda wrongly equates greenhouse gases with air pollutants. Yet none of the six gases referred to in the Kyoto protocol is considered toxic. The protocol tackles none of the real air pollutants. What is more, modern environmental cleaning processes are based on chemical reactions that create additional carbon dioxide as a by-product. Limiting such emissions means limiting implementation of the most efficient technologies.

A warm climate is better for human health. Hundreds of millions of people holiday in warmer, not colder, places.

In any case, settlement in Siberia is a practical test of the sincerity of those concerned about "global warming".

Higher CO2 concentration in the atmosphere is associated with stronger growth of plants, because the gas supplies carbon, one of their building blocks. Numerous studies have confirmed that CO2 is conducive to agricultural productivity, irrespective of temperature. Limiting CO2 emissions therefore impedes food production and the fight against famine.

Meie planeedi kliima ajalugu on pikem kui viimased sada aastat. Näiteks kiputakse unustama, et 1560st kuni 1850ni aastani valitses Väike Jääaeg, mis on alles viimase 150 aasta jooksul taandunud. Veel 1970ndatel uskusid mitmed teadlased väga siiralt, et järgmine jääaeg on kohe, kohe saabumas. Tõenäoliselt on neid, kes seda arvamust ka täna jagavad, märkimisväärselt vähem.

Lõpetuseks üks lahtine küsimus: kuidas KP'st kinnipidamist kontrollitaks - kes seda teeb ja kuidas?

1 Comments:

Blogger Jüri Saar said...

Huivitav artikel, kuid see, et mees on venelane ei tähenda, et ta valetakse või tema seisukoht oleks vale. Ad hominem rünnak - pure and simple!

23. november 2004, kell 22:27  

Postita kommentaar

<< Home