teisipäev, november 23, 2004

Hea põhjus mitte minna poliitikasse

Ebademokraatliku tsirkusega on meid järjekordselt varustamas Venemaa, mis näib üha usinamalt sekkuvat enda naabrite siseasjadesse. Seekord on demokraatlike riikide hulgast väljumas Ukraina, kuid seda muidugi väikese Venemaa poolse tõukega. Läänemeelsele presidendikandidaadile, Viktor Juštšenkole, on aga venelaste sekkumine olnud parajaks katsumuseks. Mees on võidelnud mitte ainult tema tegemisi ignoreeriva meediaga vaid ka Putini külaskäikude ja võibolla isegi mingi biorelvaga.

Kui kellelgi on illusioone sellest, mis juhtub nendega, kes Venemaale sobivat poliitikat ei aja, siis tõestuseks pakkuks kaks pilti Juštšenkost stiilis "enne ja pärast":


Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Vasakul mees enne presidendikandidaadi paberite sisse andmist selle aasta 4. juulil ja paremal kolm kuud hiljem, 10. oktoobril, pärast naasemist ravilt Austriast. Juštšenko toetjad väidavad siiani, et mees mürgitati venelaste poolt.

Jube? Ei, hoopis kohutav!

TÄIENDATUD: CNN on avaldanud suht üksikasjaliku loo sellest, mis ja kuidas Juštšenkoga juhtus. Lisaks on toodu mehest veel kaks pilti võrdluseks.

2 Comments:

Blogger John Doe said...

Täiesti hull teema. Kuna mul mõned tuttavad Ukrainas, siis olen selle võitluse kohta saanud kommentaare kohapealt juba paar kuud.

Täiesti hull teema mis toimub. Näitab selgelt, et Venemaa pole kunagi loobunud oma maailmavallutuse plaanidest. Paneb veel tõsisemat muret tundma selle poliitilise surve üle, mida Venemaa Balti riikide osas rakendab.

Ei kujuta ette, kas seal läheb madinaks või mitte. Arvan, et asi päris rahulikult ei lähe ei üht ega teist pidi. Mingi vägivald tuleb.

Karm on iseenesest see, et kui Janukovits jääb valitsema ja USA ja EL katkestavad Ukrainaga suhted nagu Valgevenega, siis see paneb Ukrainat Venemaast veel rohkem sõltuma.

Karm teema. Tegemist on ilusa maaga. Tõeliselt palju potensiaali. Kahju kui nad seda rakendada ei saa.

24. november 2004, kell 21:55  
Blogger Jüri Saar said...

Kahjuks on nii mõnedki välissuhete analüütikud jõudnud järeldusele, et praegu toimuvatest meeleavaldustest ei pruugi piisada. Samas kui läheb vägivallatsemiseks, siis on venemeelsetel enda tegevust natuke keerulisem õigustada. Samas Euroopa riigipeade apaatsus on suht masendav ja üha rohkem ja rohkem inimesi on veendunud, et EL ohverdab Ukarin selle nimel, et hoida häid suhteid Venemaaga. Sellepärast arvan, et vägivalda ei pruugi mingil arvestatavl kujul tulla, kuid samas pole ise seal käinud ja ei tea. Aga lootus sureb viimasen.

24. november 2004, kell 23:43  

Postita kommentaar

<< Home